Un Claustre combatiu

La contracrònica

20180704_103420

«Obrim les portes i les finestres de la UB perquè hi entri l’aire que ve de fora». Malgrat la intensa calor que feia al Paranimf el passat 4 de juliol durant la constitució del nou Claustre, aquestes paraules de Patrícia Martínez, claustral per l’Assemblea Feminista, recullen amb encert allò que motiva molts dels nous claustrals, i en particular també els d’UB x la República: enfront de certes actituds autoritàries i classistes, volem que un aire nou i fresc impregni la Universitat de Barcelona de feminisme, republicanisme i justícia social.

El Claustre constituent, amb una estructura molt pautada, no era, encara, l’espai on sotmetre mocions a votació i avaluar la tasca rectoral. Però sí que s’hi van poder escoltar moltes declaracions de principis i propostes per millorar un òrgan obsolet que fa anys que ha deixat de ser un autèntic fòrum de debat.

DSC_1021
Conxita Àvila
DSC_1022
Carles Mancho

En una crònica institucional (altrament coneguda com a crònica d’autobombo) us explicarien fil per randa l’informe del rector. En una contracrònica com aquesta, però, us oferirem algunes rèpliques interessants (o zascas, cleques o clatellots) a l’esmentat informe. És el que va passar en relació amb la nova campanya de màrqueting de la UB «Soc reflexió, soc diàleg, soc la universitat». El rector en va fer un gran elogi i va destacar que ha estat molt ben rebuda pels mitjans de comunicació. Però la professora Conxita Àvila, en la presentació de la seva candidatura al Consell de Govern, li va fer notar que al lema li falten adjectius, i que ella s’identificaria més amb una campanya que conclogués: «Soc catalana, soc republicana». Perquè, tal com va rematar a continuació Carles Mancho, també candidat al Consell de Govern: «La universitat, per ser veritablement crítica i lliure, només pot ser republicana». Val a dir que tots dos, membres del PDI permanent que es presentaven per UB x la República, van sortir escollits minuts més tard com a membres del Consell de Govern, juntament amb Gaspar Coll.

El rector Elias es va voler curar en salut enfront de les previsibles crítiques de l’Assemblea Feminista. Per això va recordar que en el seu mandat s’ha creat, per primera vegada, un Vicerectorat d’Igualtat i Acció Social. En aquest cas, una de les rèpliques li va arribar de la professora Sònia Estradé (Assemblea Feminista), que li va retreure que afirmar que la igualtat està garantida és «pervers». Segons Estradé, a les dones «se’ns ofereix feina fins a l’ofec, però no reconeixement», i si la universitat no és capaç de veure-ho, en realitat contribueix a la desigualtat i a agreujar-la.

Alguns claustrals van recordar la memòria de la professora emèrita d’Història Eva Serra, morta tot just el dia abans. Genís Vives, del col·lectiu d’estudiants, ho va fer amb unes paraules punyents de la mateixa professora i activista: «Sense rebel·lió no hi hauria història i la identitat catalana és una manifestació continuada de resistència i rebel·lia que explica que encara hi siguem a principis del segle XXI. No és la història d’uns poderosos sinó la història d’uns resistents, no és la història del poder sinó la història d’unes resistències». El rector va passar sempre de puntetes davant les referències a la situació de repressió i de total anormalitat que viu el país. Ni tan sols va respondre a la professora Rosina Gironès quan li va demanar que donés suport als professors de la UB «acusats falsament».

Representants del Claustre al Consell de Govern

Un punt important d’aquest Claustre era la votació dels representants al Consell de Govern. El Claustre escull 20 membres d’aquest Consell, que no són pas tots perquè el rector en designa 15 més, i els degans i directors de departament també han d’escollir els seus propis representants.

Dels 20 membres que calia elegir, 10 corresponen al PDI permanent i 2 al PDI no permanent. Cal destacar que la llista de candidats no es va conèixer fins al moment de la votació perquè no s’havia fet pública prèviament, un dèficit del Reglament del Claustre que més d’un membre va remarcar.

Els claustrals del PDI permanent que van ser escollits són majoritàriament de l’agrupació republicana o afins (7 de 10). Pel que fa al PDI no permanent, van sortir escollides una professora de l’Assemblea Feminista i una de la candidatura TransFormemUB (COS + CGT-PA + APR). El PAS (2 membres) i el col·lectiu d’estudiants (6) no van sotmetre a votació els seus representants perquè ja els havien pactat prèviament en funció dels resultats de les eleccions claustrals. Val a dir que, en tots dos casos, la majoria de persones escollides estan vinculades a la candidatura republicana.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s